Een collectieplan, hoe werk je eraan?

Een collectieplan, hoe werk je eraan?

Voor veel bibliotheken is "collectieplan" een vaag begrip. Hier en daar rijzen er ideeën om er aan te werken, al dan niet in een samenwerkingsverband. Om die bibliotheken te inspireren, organiseert de sectie Openbare Bibliotheken deze studiedag.

Datum dinsdag 27 september 2016
Locatie Congrescentrum Lamot Toon op kaart
Organisator VVBAD

Voor veel bibliotheken is "collectieplan" een vaag begrip. Hier en daar rijzen er ideeën om er aan te werken, al dan niet in een samenwerkingsverband. Om die bibliotheken te inspireren, organiseert de sectie Openbare Bibliotheken deze studiedag.

Jeroen Walterus stelt het traject voor dat erfgoedbibliotheken rond het opstellen van een collectieplan aflegden. Naar aanleiding van dat traject brengt FARO een brochure met een stappenplan uit, die wordt toegelicht. Marleen Vandenreyt (PB Limburg) en Koen Calis (OB Brugge) doen hun ervaringen uit de doeken en ook van Cultuurconnect mag je een bijdrage verwachten.

Er wordt ook voldoende tijd gemaakt om je te verdiepen in allerhande praktijkvoorbeelden.

PRAKTISCH

Wanneer: dinsdag 27 september 2016
Waar: Congrescentrum Lamot
Prijs: 50 euro voor leden | 80 euro voor niet-leden

Bekijk het programma:

Programma

9u30

Onthaal

10u00

Naar een collectieplan in 6 stappen (Bart De Nil & Jeroen Walterus, FARO)

  • Een goed collectieplan is véél meer dan alleen de beschrijving van de collectie. Het geeft inzicht in wat je met de collectie wil. De visie die je hebt voor de collectie, de strategie die je wil ontwikkelen én hoe je het gaat aanpakken. Ook zegt het iets over het waarom, voor wie je dat allemaal doet. Om archieven en erfgoedbibliotheken te helpen bij de opmaak van een collectieplan ontwikkelde FARO een leidraad die hen stap voor stap begeleidt naar zowel een integrale visie als naar goede praktijken. Tijdens de presentatie verduidelijken we wat een collectieplan is en ook wat het niet is én zullen we de zes stappen naar een collectieplan overlopen. Als kers op de taart krijgen alle deelnemers een exemplaar van de brochure "Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief" die dan vers van de pers is gerold. 
11u00

Marleen Vandenreyt en Koen Calis

  • De OBB en PBL vertellen elk over het traject collectiebeleidsplan wat ze doorlopen hebben. Ze zoemen in op de aanpak, hoe ze zijn gestart, wat het voor de organisatie heeft betekend en waar ze vandaag staan. 
12u00

Vragenronde - mogelijkheid om vragen te stellen in verband met de eerste twee presentaties.

12u30

Lunch

13u30

Praktijkvoorbeelden, onder andere

  1. Inge Goossens (OB Antwerpen) over collectieplanning in een grote bib
    Zie onderaan bij de bijlagen voor de uitgangspunten collectiemanagement van de OB Antwerpen
  2. Paul Kellens (Bibliotheekschool) over tips en tricks van theorie naar praktijk
  3. Margot Collet (OB Niel) over de samenwerking met Bureau Leemans
  4. Vincent Deldaele (OB Lovendegem) en Katrijn van Puymbroeck (OB Aalter) over het samenwerkingsverband Comeet
15u00

 Naar een collectieplan op nationaal niveau? Het Nederlandse model. Door They Bijvoet (medewerker Stafafdeling Bibliotheekstelsel van de Koninklijke Bibliotheek Nederland)

  • In Nederland trad op 1 januari 2015 de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (kortweg Wsob) in werking. Deze wet geeft de Koninklijke Bibliotheek een centrale en op onderdelen aansturende rol in het Nederlandse netwerk van openbare bibliotheken. Elke vier jaar moet de KB een gezamenlijk collectieplan opstellen, in samenwerking met de vertegenwoordigers van de openbare bibliotheken. Dat collectieplan moet zorgen voor de samenhang tussen de verschillende collecties in het netwerk (fysiek en digitaal).
    Het collectieplan is een beleidskader, geen operationeel stuk. Van alle deelnemers (156 openbare bibliotheken, 9 provinciale ondersteuningsinstellingen en de KB voor wat betreft de landelijke digitale bibliotheek) wordt verwacht dat ze hun collectiebeleid op het gezamenlijk collectieplan baseren. Momenteel zit men in een vergevorderd stadium, als alles goed blijft gaan wordt het in de herfst van 2016 vastgesteld. Nadien zal ook een uitvoeringsagenda opgesteld worden. 
16u00

einde


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be