Digitaal archief & auteursrechten

Digitaal archief & auteursrechten

In een digitale omgeving waarin gegevens continue geknipt en geplakt worden, gekopieerd, gebruikt en hergebruikt worden, lijken auteursrechten en het beschermen ervan een haast onmogelijke opdracht.

Datum dinsdag 26 maart 2013
Locatie Tweebronnen, Leuven
Organisator VVBAD

In een analoge wereld is vrije toegang en hergebruik van archiefmateriaal dat auteursrechtelijk beschermd is een redelijk eenvoudige zaak. In een digitale omgeving waarin gegevens continue geknipt en geplakt worden, gekopieerd, gebruikt en hergebruikt worden, lijken auteursrechten en het beschermen ervan een haast onmogelijke opdracht. De digitalisering van onze samenleving heeft een grote impact op het verspreiden en gebruiken van kennis en informatie. Tussen de makers/auteurs en de consumenten van informatie zitten archiefinstellingen wat geprangd met hun opdracht om toegang te verschaffen tot hun collectie in functie van onderzoek en persoonlijk gebruik.

Wat is het verschil tussen toegang verschaffen tot archief met auteursrechtelijk beschermd materiaal online of in de leeszaal? Is er een verschil tussen toegang verschaffen tot digitaal of analoog archiefmateriaal? Is er wel een verschil? Is digitalisering van archieven een bedreiging voor het precaire evenwicht vastgelegd in juridisch kader, tussen rechthebbenden en gebruikers van informatie? Hoe verantwoordelijk is een archiefinstelling als doorgeefluik/portaal tot auteursrechtelijk beschermd materiaal? Hoe gaan archieven in dagdagelijkse praktijk hier mee om? Hoe krijgen lezers toegang tot archieven met beschermd materiaal? Wat is het verschil tussen de leeszaal en de website/online catalogus van een archiefinstelling? Hoe informeert de instelling zijn lezers over het gebruik van archief met auteursrechtelijk beschermd materiaal en hoe wordt de maker hierin betrokken? Welke procedures worden er gevolgd en werken die formules ook online?

Hoe kan een archief rechten klaren op grote collecties waarop de rechten naburige rechten van ontelbare makers en betrokkenen rusten? Moet/kan een archiefinstelling contracten afsluiten met rechthebbenden?

Deze studiedag is in eerste instantie bedoeld voor professionals uit de archiefsector: archivarissen die verantwoordelijk zijn voor het beheer en het toegankelijk maken van publiek en privaatrechterlijk archiefmateriaal dat door onderzoekers, journalisten en studenten wordt geraadpleegd.

Deze studienamiddag is een organisatie van de werkgroep Automatisering van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD). Aansluitende zal er in mei een tweede studienamiddag worden georganiseerd over het digitaal beschikbaar stellen van archief en de bescherming van de privacy.

Programma:

13u15 verwelkoming en toelichting programma
13u25 visie van de auteur – architect: Matthijs Bouten, Project Digitale Bouwtekeningen

13u50 visie van de auteur – fotograaf: Michel Wiegandt, pers/modefotograaf

14u15 juridisch kader door Marie-Christine Janssens, KULeuven - The Centre for Intellectual Property Rights (CIR)

14u45 koffiepauze

15u15 paneldiscussie ingeleid door enkele praktijkcases, moderator Joris Deene, advocaat en expert Samenwerkingsverband Auteursrechten en Samenleving
o case FelixArchief - Marijn Smets

o case Erfgoedbank Waasland – Bart Ooghe, erfgoedconsulent Erfgoedcel Waasland

o case KADOC-KULeuven - Luc Schokkaert

o paneldiscussie

16u15 borrel


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be