De toekomst is vandaag. Hoe omgaan met nieuwe media in de jeugdbib?

De toekomst is vandaag. Hoe omgaan met nieuwe media in de jeugdbib?

Hoe mediawijs zijn de kinderen? Hoe (on)wijs zijn wij? Boeiende sprekers en vernieuwende projecten uit de praktijk bieden inspiratie aan de jeugdbib. We starten met de cijfers en theorieën over mediawijsheid bij kinderen en jongeren, om in de namiddag aan de slag te gaan met concrete voorbeelden en "good practices".

Datum dinsdag 3 december 2013
Locatie Bibliotheek Permeke Toon op kaart
Organisator VVBAD

Programma

9u30: Onthaal
10u00: Pedro De Bruyckere

  • Jongeren zijn als het weer: iedereen heeft er een mening over. En idem dito als het gaat over onderwijs. Toch kunnen maar weinigen beter de belangrijkste tendensen vatten en de mythes doorprikken als Pedro De Bruyckere. Deze zelfverklaarde verslaafde aan populaire cultuur is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren, en doet onderzoek naar authenticiteit in het onderwijs.
    Zijn ideeën brengt hij tot leven in de edublogs ‘X, Y of Einstein?’ (in het Nederlands) en ‘The Economy of Meaning’ (in het Engels). Met sociaal pedagoog Bert Smits schreef hij de boeken ‘Is het nu Generatie X, Y of Einstein?’ (2009) en ‘De Jeugd Is Tegenwoordig’ (2011) over de leefwereld van jongeren in relatie tot onderwijs en werk. In 2013 rolt ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ van de persen, een boek waarin hij samen met Casper Hulshof van de Universiteit van Utrecht dieper ingaat op de mythes over onderwijs en leren. 

11u00: pauze
11u15: Mediawijs met mediacoach - Laure Van Hoecke (LINC vzw)

  • Een inleiding tot mediawijsheid (in Vlaanderen).
    Tijdens deze bijdrage licht Laure Van Hoecke het begrip mediawijsheid en de Vlaamse beleidsacties hieromtrent toe. Ze duidt ook op welke manier het traject Mediacoach een antwoord wil bieden op de uitdagingen met betrekking tot mediawijsheid in de (bibliotheek)praktijk. 

11u45: De jeugdbib gaat 2.0 - Ilse Depré (de Bib Leuven)

  • Mediawijsheid... Zowel het onderwijs, de jeugdsector als bibliotheken zijn ermee begaan. In deze presentatie willen we inspiratie bieden aan collega's en tonen we voorbeelden uit binnen- en buitenland. Over sociale media, apps, fablabs en nog veel meer! 

12u15: broodjeslunch

13u30: Voorstelling van 6 verschillende projecten:

  • Social Media Protocol voor bibliotheken: Het maken van een protocol is een werk- en denkproces binnen je organisatie dat begint, maar nooit eindigt. Voor het project ging ik op onderzoek naar praktijkvoorbeelden in België en Nederland, in gemeentelijke en stadsdiensten en ook dichter bij huis in de lokale gemeentelijke diensten. - Madelief Van Den Steen (OB Lochristi) 
  • I @ School: een mediawijsheidsproject met tablets voor jongeren van de eerste graad secundair onderwijs, waarbij de leerlingen content leren creëren op een mediawijze manier. Het is een project dat lokaal wordt georganiseerd, vaak in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek - Delphine Bastien (Mediaraven)
  • Koesterburen: een multimediaal project in het kader van de biodiversiteitscampagne van de provincie Vlaams-Brabant - Joken Deknopper (OB Beersel)
  • Doe de App: in deze interactieve expo van het STUK kun je aan de slag met een aantal uitzonderlijk mooi vormgegeven apps op iPads. Deze apps vormen een kruising tussen een interactief boekje, een animatiefilm en een spel - An Steppe (de Bib Leuven)
  • De bijzondere kinderen: een project rond leesbevordering en mediawijsheid voor het secundair onderwijs. Het boek "De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine" staat centraal in het verhaal, maar de methodiek is er een die je rechtstreeks mee naar huis kunt nemen. Voor iedereen die zin heeft om m et leerlingen uit het secundair onderwijs met boeken te werken rond mediawijsheid - Dennis Baert (OB Nazareth)
  • MO6: een opleidingstraject waarbij de bibliotheken van de regio Hageland de mogelijkheden van tablets voor de werking en het aanbod van de bibliotheken onderzoeken. Er worden creatieve projecten met tablets uitgedacht door de deelnemende bibliotheken - Laure Van Hoecke (LINC vzw)

Na de voorstelling van de verschillende projecten kun je in kleinere groepen in gesprek gaan met de mensen die het project voorstelden. De projecten zijn per twee verdeeld,er zijn twee gespreksrondes. Je kunt dus vier van de zes voorgestelde projecten van naderbij bekijken. Geef op het inschrijvingsformulier je keuze aan.

Praktisch:
Prijs: leden: 60 euro | niet-leden: 90 euro
Plaats: Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25, 2000 Antwerpen


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be