Programma
- 10:00: inleiding + Overzicht recente evoluties Open Science (Inge Van Nieuwerburgh)
- 10:30: juridische aspecten van Open Access (Joris Deene)
- 11:15: Fair Open Access (Demmy Verbeke & Laura Mesotten)
- 12:00: lunch
- 12:45: workshop ondersteuning Open Science (FOSTER / OpenAIRE) (Gwen Franck)
- 16:00: afsluiting (Demmy Verbeke)
Hoe kunnen we zorgen voor een grootschalige implementatie van Open Science en welke rol kunnen bibliotheken hierin vervullen? Er duiken steeds nieuwe initiatieven op om het wetenschappelijk proces zo open en transparant mogelijk te maken. Deze studiedag zal in drie sessies een aantal ontwikkelingen van Open Science belichten. Na twee lezingen over Open Access to publications volgt een Open Science training waarin hands-on tools worden aangereikt.
Tijdens de eerste sessie wordt een algemene toelichting gegeven over de juridische ontwikkelingen in het domein van Open Access. Niet alleen op Belgisch maar ook op internationaal niveau is er veel in beweging wat een impact heeft op de bibliotheekwerking. Deze lezing zet alle evoluties nog eens op een rij en verduidelijkt hoe de nieuwe wetgeving OA een duw in de rug moet geven.
De tweede sessie zoomt in op een specifieke vorm van OA, namelijk Fair OA, en geeft een voorbeeld van een initiatief om Fair OA te promoten en ondersteunen: het KU Leuven Fonds voor Fair Open Access. Dit fonds, beheerd door KU Leuven Bibliotheken, is in het leven geroepen om financiële ondersteuning te bieden aan nieuwe en innovatieve publicatiemodellen die kostenefficiënt zijn en die onderzoekers de volledige controle geven over de disseminatie van hun onderzoeksresultaten. De aanpak en tussentijdse resultaten zullen worden toegelicht om zo conclusies te trekken over hoe de bibliotheek zich kan profileren als trekker van OA.
In de derde sessie gaan we in op training rond open science. Verschillende Europese projecten brengen allerlei materiaal op de markt dat je kan gebruiken in de ondersteuning van open science in je organisatie. In deze sessie gaan we dieper in op het beschikbare materiaal en bekijken we hoe we dit inpassen in onze Vlaamse context en in onze eigen organisatie.
Deelname
- Leden betalen 80 euro
- Niet-leden betalen 120 euro
In samenwerking met Amazone.
