De nieuwe ODIS: genetwerkte contextuele metadata in internationaal perspectief

De nieuwe ODIS: genetwerkte contextuele metadata in internationaal perspectief

Wie:

Joris Colla, Kadoc

Waar:

Loungebar

Wanneer:

Vrijdag 13 september 2013, 15.30u.

Abstract

ODIS is al tien jaar een vaste waarde in de Vlaamse erfgoed- en onderzoekswereld. Deze contextuele webdatabank wordt door een breed scala aan partners gebruikt als collectief platform voor de opslag, publicatie en analyse van gegevensreeksen. Ze bevat momenteel meer dan 175.000 steekkaarten. Ongeveer 40% van de inhoud kan online geraadpleegd worden. Jaarlijks telt ODIS meer dan 100.000 unieke bezoekers. Via het apparaat vinden ze niet alleen biografische en organisatorische ‘authority records’, maar worden ze ook geleid naar de voor hen interessante archieven en bibliotheekcollecties.

De afgelopen jaren werd ODIS met financiële steun van de Vlaamse Herculesstichting grondig vernieuwd. De nieuwe ODIS-databank of ODIS-2 wordt dit najaar operationeel. Tijdens deze lezing kunnen deelnemers kennismaken met de belangrijkste functionaliteiten en gebruiksmogelijkheden van ODIS-2 en worden de diverse vernieuwingen toegelicht en gedemonstreerd:

  • Het datamodel: zeven gekoppelde hoofdentiteiten. In ODIS-2 kunnen niet enkel organisaties, personen, publicaties en archieven beschreven worden, maar ook families, gebouwen en zelfs gebeurtenissen. Dit laat de uitbouw van omvangrijke informatieclusters toe. Het datamodel is zoveel mogelijk gebaseerd op internationale standaarden.
  • Internationalisering. Met het oog op de inschakeling van de databank in diverse internationale erfgoed- en onderzoeksprojecten, zijn meertaligheid en multicontextualiteit voorzien.
  • Duurzame interconnectiviteit. ODIS-2 wil uitgroeien tot knooppunt in de snel groeiende informatienetwerken in Vlaanderen en Europa. Via een speciaal ontwikkelde tool is het mogelijk om koppelingen te leggen naar informatie in externe catalogi en databanken. Gebruikers kunnen vlot doorklikken naar andere apparaten.
  • Flexibiliteit voor invoerders en gebruikers. Invoerders kunnen via de ‘My ODIS’-functie de databank afstemmen op hun specifieke noden en behoeften. Aan de uitvoerzijde zijn naast HTML-uitvoerformaten nieuwe, geavanceerde rapporteringstools voorzien. Dankzij de implementatie van GIS-software is de ruimtelijke representatie van zoekresultaten mogelijk.

CV

Joris Colla is historicus en master in de internationale betrekkingen en conflictbeheersing. Nadat hij een tijdlang actief is geweest als erfgoedcoördinator bij de Erfgoedcel Tongeren, werkt hij sinds 2009 intensief mee aan de uitbouw van ODIS-2. Joris is als onderzoeksmedewerker en archiefconsulent verbonden aan KADOC-KU Leuven.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be