Bots, AI en technologie zijn hip, integreer ze in je bib!

Bots, AI en technologie zijn hip, integreer ze in je bib!

Schrijf je in

Werk je in een bibliotheek, archief of geef je les? Dan is deze studiedag een must om inspiratie op te doen uit een scala van ervaren sprekers.

Datum donderdag 28 juni 2018
Locatie Hogeschool UCLL, campus Proximus Toon op kaart
Organisator VVBAD

Technologie, een breed begrip dat vele ladingen dekt. Als bibliotheken, leercentra en mediatheken worden we elke dag geconfronteerd met nieuwe technologieën en hun permanente impact op onze werking en dienstverlening. Welke technologieën zullen een verregaande impact hebben op onze sector? Hoe zetten we deze naar onze hand? Waar vinden we concrete voorbeelden van bibliotheken die de digitale stap voorwaarts hebben gezet? Kom hierover meer te weten in deze leerrijke studiedag.
 

De studiedag kost €80 voor leden van VVBAD, lunch is inbegrepen in deze prijs.
Voor niet-leden kost de studiedag €110.
Bekijk het programma:

9.30

Onthaal met koffie

10.00

Verwelkoming

10.10

Digitale trends - Ilse Depré (BiB IDee)

De laatste tien jaar zijn we met z’n allen in een technologische stroomversnelling terechtgekomen, in een wereld vol digitale gadgets. Zowel thuis, in onze vrije tijd als op het werk worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe technologieën. 
Als voorproefje op de andere lezingen van de dag, introduceren we enkele digitale trends.

Ilse haar presentatie is te vinden op SlideShare.
 

11.15

Ruimte voor digitale innovatie | Business as unusual – Maike Somers (Cultuurconnect)

Nooit veranderden de samenleving en de context waarin bibliotheken en andere culturele actoren werkten zo snel en drastisch. De zekerheden van het bestaande systeem brokkelen af. We hebben nood aan verbeelding en experiment om nieuwe formats te verkennen die aangepast zijn aan de uitdagingen en verwachtingen van deze tijd. In deze talk gaat Maike Somers de wereld rond op bezoek bij collega’s en organisaties die zelf het digitale heft in handen nemen. Soms klein, soms groot, altijd inspirerend.

Maike haar presentatie is te vinden op SlideShare.

12.15

Lunch, rondleiding en uittesten Virtual Reality-bril

13.30

Liesbot: onze digitale specialist - Lennert Holvoet (Arteveldehogeschool)

Chatbots zijn hip, maar zijn ze ook nuttig. Wel als je ze een goeie invulling geeft. Ze moeten meer kunnen dan het juiste antwoord uit een lijst standaardvragen geven. Maar hoe kies je de juiste functies, zonder je te verliezen in de oneindige mogelijkheden.

14.15

Augmented Reality - Kris Merckx (UC Leuven Limburg)

Augmented en Virtual reality zijn meer dan trendy technologieën. Wat is het verschil tussen beide? Hoe kan augmented reality een meerwaarde betekenen voor de leeservaring? Hoe kunnen AR-technieken het zoeken en vinden van boeken in een bibliotheekruimte vergemakkelijken? Aan de hand van praktische en bruikbare voorbeelden verkennen we de diverse mogelijkheden.

 

Betekent de opkomst van technieken zoals VR, AR en e-books de ondergang van de bibliotheek en het klassieke boek of kan het er net een nieuwe stimulans aan geven?

15.00

Koffiepauze met dessertje

15.15

Artificiële intelligentie en bibliotheeksoftware - Richard Philips en Tom De Mey  (Anet, Universiteit Antwerpen)

Een van de meest fascinerende ontwikkelingen in de hedendaagse informatica is de opmars van diverse technologieën die onder de noemer 'artificiële intelligentie' kunnen worden geplaatst. AI beroert niet enkel informatici: het is een interdisciplinair fenomeen dat schatgeld betaalt aan wiskunde, informatica, psychologie, neurologie, filosofie, linguïstiek en ethica.

De lezing zal uit twee delen bestaan: In het eerste deel wordt AI gesitueerd in het kader van het wetenschappelijk onderzoek. Terminologie zoals machine learning en deep learning wordt verklaard en geïllustreerd aan de hand van concepten uit de bibliotheekwereld.

16.00

Einde

Schrijf je in

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be