Anderstalige collecties in de openbare bibliotheek: waarom en hoe?

Anderstalige collecties in de openbare bibliotheek: waarom en hoe?

Hoe de bibliotheekcollectie diverser maken? Het is de vraag waar de Brusselse openbare bibliotheken al langer mee worstelen en sinds enkele jaren ook een interessante piste voor bewandelen. Het sleutelwoord in de nieuwe aanpak is – niet verwonderlijk – “participatie”.

Datum donderdag 26 april 2018
Locatie Huis van het Nederlands, Auditorium Toon op kaart
Organisator Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), dienst Ondersteuning Bibliotheken in Brussel (OBiB)

In deze vorming willen we het proces dat de Brusselse openbare bibliotheken aflegden samen met de deelnemers doorlopen. De eerste stap is dan ook het “waarom”: wat willen we bereiken met collecties in andere talen? Welke visie zit achter deze beslissing? Daarna komt het “hoe” aan bod. We lichten het participatieve collectievormingsproces toe dat de bibliotheken doorliepen. Participatief werken houdt in dat het niet langer de bibteams zelf zijn die exclusief bepalen wat er op de rekken komt, maar dat we dit samen doen met het publiek, bestaande uit gebruikers en nog-niet-gebruikers. Dat laatste is belangrijk: de anderstalige collecties zijn voor de bibliotheken belangrijke hefbomen om een nieuw publiek te bereiken.

Het eerste deel van de vorming gaat over de theoretische fundering van het belang van thuistalen en een stand van zaken van het onderzoek hierover. Hiervoor nodigden we Hilde De Smedt uit. Hilde werkt voor de Brusselse Foyer vzw en is al vele jaren expert op vlak van meertalig opvoeden.

Na de pauze gaan we in op de praktische werkwijze: participatie via klankbordgroepen, aankooplijsten, ontsluiting via de catalogus, promoties, activiteiten… Vooral het traject van de Arabische collectie komt aan bod en zal worden toegelicht door bibcollega’s uit de betrokken bibliotheken en de klankbordgroep.

Meer informatie over het programma en inschrijvingen vind je hier


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be