Studiereis Marseille

Organisator: 
Datum: 
wo 05.06.2013 tot za 08.06.2013
Tijdstip: 
08:00 - 23:00
Omschrijving: 

Marseille kent door haar ligging aan de Middellandse Zee en grote commerciële haven een sterk multicultureel karakter. De stad van Fernandel en Béjart is voortdurend in beweging. Met het vernieuwingsproject Euroméditerranée zal Marseille tegen 2020 een ware metamorfose hebben ondergaan. Bovendien draagt de stad in 2013 de titel van Culturele hoofdstad van Europa (http://www.mp2013.fr).

Heeft dit alles invloed op het openbaar bibliotheekbeleid? De centrale bibliotheek L'Alcazar, die dagelijks tot 6000 mensen over de vloer krijgt, werd in 2004 alvast doelbewust ingeplant in een moeilijke buurt. Daarnaast richten verschillende filialen én bibliotheken van particuliere stichtingen zich specifiek op laaggeletterden, werklozen en jongeren.

Geen groter verschil denkbaar dan met het 30 kilometer verderop gelegen Aix-en-Provence. Daar vormt La Cité du Livre een bruisend centrum waar alles rond 'het boek' gehuisvest is: de stedelijke bibliotheek, lokalen voor de opleidingen Métiers du livre, kantoren voor partnerorganisaties zoals L'Agence Régionale du Livre.

Verder is in de Provence een speciale rol weggelegd voor La Bibliothèque Départementale. Heel wat kleine gemeentelijke bibliotheken (minder dan 20.000 inwoners), schoolbibliotheken en espaces lecture bestaan slechts bij de gratie van deze bibliotheekcentrale.

Deze studiereis moet inzicht geven in de bibliotheekvoorzieningen van deze metropool van uitersten. Hoe springen regio, departement, stadsbestuur en vzw's om met deze diversiteit van rijk en arm, modern en oud? Het kan met de bibliotheken alle kanten opgaan en net dat maakt het
heel fascinerend.

PROGRAMMA
WOENSDAG 5 JUNI
Bibliothèque et Archives Départementales des Bouches-du-Rhône
www.biblio13.fr – www.archives13/CG13

DONDERDAG 6 JUNI
La Cité du Livre d’Aix-en-Provence

VRIJDAG 7 JUNI
Alcazar

Bezoeken

  • Bezoek van L’Alcazar
  • Bezoek van “Merlan”, een van de bibliotheken van het netwerk
  • Bezoek van “Edouard Vaillant”, een van de “espaces lecture”
    Bekijk hier een filmpje van Acelem (met een boek van Toon Tellegen)

ZATERDAG 8 JUNI
Vrij bezoek aan Marseille