De museumbibliotheek in 2025: kansen en bedreigingen

Organisator: 
Datum: 
vr 13.11.2015
Tijdstip: 
13:30 - 16:30
Omschrijving: 

OKBV lanceert reeks rondetafelgesprekken voor kunst- en museumbibliotheken

Het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV) brengt gedurende het komende werkingsjaar de collega’s samen rond een aantal ‘hot topics’. We doen dit aan de hand van rondetafelgesprekken, waarbij we met behulp van vijf discussievragen rond een centraal thema onze bedenkingen delen om zo tot een aantal inzichten te komen. De ideeën worden nadien gebundeld in een kort verslag zodat ze ook buiten het gesprek als inspiratie kunnen dienen.

Het eerste rondetafelgesprek wordt georganiseerd door An Labis, bibliothecaris van het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, en heeft als centraal thema:

‘De museumbibliotheek in 2025: kansen en bedreigingen’

De museumbibliotheek is in veel gevallen ontstaan uit interne handbibliotheken en is in het beste geval geëvolueerd naar een aparte museumafdeling met een professionele dienstverlening voor externen. De bibliotheekcollectie is nauw verbonden met de geschiedenis van het museum en zijn collectieprofiel, en is daardoor vaak heel gespecialiseerd en uniek in Vlaanderen/België. Net als andere bibliotheken kent ook de museumbibliotheek heel wat uitdagingen en bedreigingen voor de toekomst: beleidskeuzes, besparingen, reorganisaties, verhuizingen, … Aan de hand van vijf stellingen/vragen willen we samen reflecteren over de kansen en bedreigingen voor onze museumbibliotheken op (middel)lange termijn.

PRAKTISCH:
Wanneer: Vrijdag 13 november 2015, 13:30 – 16:30
Waar: Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Gildekamersstraat 9, 2000 Antwerpen
Prijs: Deelname is gratis, maar registratie verplicht. Heb je interesse om actief mee te denken over dit thema, schrijf je dan snel in, want het aantal plaatsen is beperkt (max. 12 pers.)! Inschrijven kan door je gegevens te mailen naar an [dot] labis [at] zilvermuseum [dot] be.

Noteer alvast volgende data in je agenda:

 • Vrijdag 29/01/2016, 13u30-16u30: Rondetafelgesprek Collectieplan
 • Vrijdag 20/05/2016, 13u30-16u30: Rondetafelgesprek Inhoudelijke ontsluiting
 • Meer details volgen!

  Bijlage: 
  Plan: 
  Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant
  Gildekamersstraat 9
  Antwerpen 2000
  België