Els De Pooter

META Nummer 2020/8

Els De Pooter

Geschreven door Els De Pooter
Gepubliceerd op 26.10.2020

We moeten zoveel mogelijk drempels wegnemen, zodat iedereen zich welkom voelt in onze bibliotheken.

Hoe ben je in de bibliotheeksector beland?

Ik heb jarenlang als uitgever gewerkt, en het leek me bijzonder interessant om het boekenvak ook eens van een andere kant te kunnen ervaren. De job die ik nu doe, collectieverantwoordelijke voor de Openbare Bibliotheken van Antwerpen (OBA Antwerpen), biedt me een nieuwe uitdaging.

In hoeverre hebben je studies je voorbereid op je huidige job?

Ik heb germaanse en communicatie gestudeerd. De liefde voor taal is er altijd al geweest en communicatie leek een logische aanvulling. Ik ben mijn carrière ooit gestart als journalist, en het was toen vooral vanuit die ambitie dat ik communicatie wilde bijstuderen. Ik heb nooit een bibliotheekopleiding gevolgd; dat is soms best onhandig, maar ik leer elke dag bij!

In hoeverre hebben je vorige werkervaringen je voorbereid op je huidige job?

We willen in Antwerpen sterk inzetten op geletterdheid en schoolse uitval. Mijn ervaring als kinderboekenuitgever en educatief uitgever helpt me enorm. Het is een voordeel dat je inhoudelijk vertrouwd bent met auteurs, met titels, met de markt.

Verder heb ik tijdens een van mijn vorige jobs bij een educatieve uitgeverij ook veel geleerd over doorlopende leeslijnen, leerplannen en eindtermen. Dat helpt als je ideeën wilt uitwerken rond leesbevordering en de rol van een bibliotheek(collectie) daarin.

Wat houdt jouw baan in?

Ik behoor tot de staf van Boeken en Letteren in Antwerpen. Samen met een team van collectievormers bepalen we de collectie (boeken, muziek, film en digitaal aanbod) voor het netwerk van de Antwerpse bibliotheken. We zetten in op een breed aanbod voor onze lezers en trachten de collectie zo goed mogelijk af te stemmen op de klantenprofielen van de bibliotheek. 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Elke dag is anders. Ik vergader en overleg ongetwijfeld meer dan vroeger, maar ik houd wel van die overlegmomenten en brainstormsessies. Verder is mijn job zeer gevarieerd: ik ben veel bezig met cijfers en budgetten, maar tegelijk is er een sterk inhoudelijke component aan wat ik doe.

Die mix vind ik heel fijn. We werken in Antwerpen aan een nieuw bibliotheekplan waarin het beleid en de visie voor de komende jaren uitgestippeld wordt. Daarin zit veel vernieuwing. Het is bijzonder boeiend om daaraan te kunnen meewerken.

Hoe zie je het beroep van bibliothecaris evolueren?

De bibliothecaris van de toekomst is een creatieve netwerker, met oog voor marketing en klantvriendelijkheid. Hij of zij bezit de gave om snel in te spelen op de veranderende maatschappij, is flexibel en houdt van uitdagingen.

Welk thema ligt je nauw aan het hart?

Toegankelijkheid. Want al lijkt het soms of informatie vandaag o zo gemakkelijk te vinden is en dat iedereen online kan vinden wat hij zoekt, toch blijft er een grote groep in onze samenleving achter. Dat kan niet.

In mijn ideale wereld is de bibliotheek voor elk kind en voor elke volwassene een vaste waarde, zo’n plek waar je net zo gemakkelijk binnenloopt als je bijvoorbeeld een winkel binnenstapt. We moeten zoveel mogelijk drempels wegnemen, zodat iedereen zich welkom voelt in onze bibliotheken. Dat is vandaag nog lang niet het geval.

Wat haal je er voor jezelf uit, zowel persoonlijk als professioneel?

Bibliotheken zijn in transitie, net zoals het hele boekenvak. Ik vind het bijzonder boeiend om hieraan te kunnen meewerken. De grote uitdaging zit in hoe we onze bibliotheken aantrekkelijk houden voor onze lezers. Als plek, maar ook op het vlak van onze collecties. Die moeten we afstemmen op onze lezers.

Je wilt lezers behouden, maar vooral ook lezers winnen. Een sterke samenwerking tussen collectie en programmering is hierbij cruciaal. De openbare bibliotheek moet een plek zijn waar het leuk vertoeven is, een plek die inspireert.

Wat is de meest voorkomende misconceptie over je jobinhoud wanneer je mensen vertelt dat je in een bibliotheek werkt?

Veel mensen denken dat in een bibliotheek werken saai en suf zou zijn. Het tegendeel is waar: er waait een nieuwe wind door de bibliotheek, en die wil ik aanwakkeren.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be