Vlaams minister-president verdedigt BIOS-registratiesysteem voor bibliotheken

Vlaams minister-president verdedigt BIOS-registratiesysteem voor bibliotheken

23.01.2020

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept bibliotheken op om het BIOS-registratiesysteem, dat ze sinds 2017 niet meer verplicht hoeven aan te vullen, toch nog te gebruiken. Bibliotheekbeleid werd toen namelijk een gemeentelijke bevoegdheid, in plaats van één van de Vlaamse overheid. Hij had er het volgende over te zeggen in de commissie Cultuur op 12 december 2019:

“57 procent van het totale aantal openbare bibliotheken heeft data ingebracht in BIOS, het gegevensregistratiesysteem voor de bibliotheeksector. 42 procent van alle bibliotheken rapporteert nog steeds gegevens die worden gevraagd. Die cijfers namen inderdaad jaarlijks af. In 2017, het eerste jaar waarin de registratie niet langer verplicht was, heeft immers nog 78 procent van alle bibliotheken vrijwillig gegevens geregistreerd. De cijfers over de collectie, het gebruik ervan en de leners zijn wel vollediger omdat die data nu door Cultuurconnect worden aangeleverd. Ik wil de bibliotheken oproepen om die rapportering te blijven doen. Ik denk dat dat ook voor hen nuttig is. Ik denk dat dat voor hen een return oplevert. Het is op dit moment echter niet mijn bedoeling om extra verplichtingen en extra rapporteringen op te leggen aan die bibliotheken. Dat zou de planlast in de sector nog vergroten, en ik wil planlast net tegengaan. Ik blijf dit echter verder opvolgen.”

Voegt BIOS toe aan de planlast?

Commissielid Gustaaf Pelckmans (Groen) betwistte daarop de planlast die een verplicht gebruik van het BIOS-systeem met zich meebrengt:

“Ik kom zelf uit die sector. Die planlast was niet hoog, integendeel. Wij missen die cijfers enorm in die sector. Ik heb in uw beleidsnota uw intenties gelezen om daar initiatieven voor te nemen. Maar ik kan niet begrijpen dat in de ene sector, de kunstensector, er zoveel eisen zijn op het vlak van dossiers, tot in het detail toe, om geld te krijgen, en in de andere sector, die minstens evenveel middelen krijgt voor zijn instellingen, er zelfs nog geen verplichting is om een aantal cijfers te geven. Dat kan en wil ik niet begrijpen. Dat is eigenlijk een discriminatie tussen twee sectoren, die dan bovendien ook nog de eigen sector dienen. De bibliotheken zouden gediend zijn met heel correcte cijfers, net zoals de cultuurcentra, de gemeenschapscentra en lokale musea, om daar samen gedegen beleid te maken. Ik zal die vraag blijven herhalen.”

Beiden benadrukten later in het debat het belang van correcte cijfers voor de sector, omdat ze zowel voor de overheid als voor de bibliotheken zelf een instrument kunnen zijn bij beslissingen over het cultuurbeleid. De minister-president zei dat hij de plan- en cijferinbrenglast voor de bibliotheken verder wil bestuderen.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be